Lasten Tallinna

lauantai 28. heinäkuuta 2018
'


Tallinnasta löytyy runsaasti lapsille sopivaa tekemistä ja nähtävää. Tässä meidän viimeisimmän reissun vinkit ja hiukan myöhemmin ajattelin naputella myös jatko-osan niistä paikoista, joissa kävimme syksyllä pari vuotta sitten.

Lasten ykköskohde oli Tallinnan eläintarha. Täällä vierailimme jo pari vuotta sitten. Tuolloin matelijat ja trooppiset eläimet jäivät meiltä näkemättä, koska tämä osasto on maantaisin suljettu. Eli jos nämä eläimet kiinnostavat, kannattaa valita vierailupäiväksi jokin muu päivä kuin maanantai. Ykköstä asia jäi tuolloin aavistuksen kaihertamaan, joten nyt pääsimme tilanteen korjaamaan. Ja olihan ne krokotiilit ja anakondat hiukan toista luokkaa kuin Korkeasaaren matelijaosasto.

Muutenkin oma kokemukseni Tallinan eläintarhasta on, että eläimiä näkee siellä paljon paremmin. Korkeasaaren kissaeläimiä en ole tainnut koskaa kunnolla nähdä, vaan nämä ovat aina olleet jossain piilossa tai perimmäisessä nurkassa.

Tällä käynnillä ilahdutti erityisesti jääkarhujen uusi, hieno ja tilavampi asumus (jääkarhumaailma), joka oli vasta rakenteilla, kun viimeksi eläintarhassa kävimme. Osa eläimistä kyllä edelleen asuu melko pienissä, vanhoissa ja vaatimattomissa häkeissä, mutta osa näistä näytti jo onneksi jääneen pois käytöstä.

Eläintarha sijaitsee hiukan keskusta ulkopuolella. Tänne pääse kuitenkin kätevästi esimerkiksi bussilla (bussit 21,21B, 22, 41, 42,43 ja pysäkki Zoo). Jalkaan kannattaa varata hyvät kengät, sillä alue on laaja ja kävelyä tulee runsaasti.

Alueelta löytyy kahvila, joka myy myös ruoka-annoksia. Omia eväitäkin on mahdollisuus alueella nauttia. Perhelippu eläintarhaan maksaa 20 euroa.Pärnu on Viron klassinen rantakohde, mutta myös Tallinassa on mahdollista nauttia rantalomailusta. Piritan rannan lisäksi Pohjois-Tallinassa sijaitseva Stroomin ranta on oikein sopiva lapsi perheille.
Stroomin ranta on hienohiekkainen, pitkä ja matala. Saa kahlata todella pitkälle, että alkaa syvenemään.

Suoraan Stroomin rannalle pääsee bussilinjalla 40 Vapaudenaukiolta (Vabaduse väljak) rannan edustalla olevalle pysäkille nimeltään ”Supelranna". Me menimme raitiovaunulla Koplin suuntaan ja jäimme Malevan pysäkillä pois. Tästä oli noin 500 m kävely rannalle.


Energian oivalluskeskus on vähän kuin Tallinnan Heureka. Se sijaitsee Tallinnan entisessä sähkölaitoksessa ja keskuksen tavoitteena on innostaa lapsia kiinnostumaan luonnontieteistä. Lapset pääsevät keskuksessa itse kokeilemaan ja tutkimaan fysiikan eri ilmiöitä. Toimi 7-10 vuotiailla erittäin hyvin ja kaikki kolme olivat intopiukeana eri laitteiden kimpussa.  Mutta upposi keskus myös äiti-ihmiseenkin, joka seisoi intopiukeana tuulitunnelissa hakemassa uutta kampausta päähänsä.

Keskuksen tilat ovat kolmessa kerroksessa. Alimmassa keskitytään ääniin ja optiikkaan, keskitasossa energiaan ja ylimmässä kerroksessa sähkön tuottamiseen. Salamaesitys kolmannessa kerroksessa oli varsin vaikuttava ja sopivasti satuimme sen aikaan olemaan paikalla. Esityksiä on neljä kertaa päivän aikana. Näiden ajankohdat kannattaa varmistaa etukäteen keskuksen sivuilta, jos tämä kiinnostaa. Itse en näin tehnyt, sattui siis vain käymään hyvä tuuri ja olimme juurikin tuohon aikaan liikenteessä.

Perhelippu maksaa 25 euroa ja sijainti on sataman läheisyydessä, joka taittuu vaikka kävellen. Kaupungin suunnasta esim. raitiovaunut 1 ja 2 vievät keskuksen läheisyyteen.

-Kirsi

Lähetä kommentti