Kuusenkerkkä juoma

torstai 18. kesäkuuta 2015

Edellisessä postauksessa hieman avasin suhdettani ruokaan ja ruuanlaittoon. Parikymmpisenä en todellakaan olisi kuvitellut valmistavani juomaa kuusenkerkistä. Nyt tämä oli kiva kokeilu. Mielestäni vieläpä oikein onnistunut sellainen. En oikein osaa kuvailla miltä kuusenkerkkäjuoma maistuu. Hapokkaalta, hieman kirpakalta, erilaiselta. Mielestäni ihan hyvää, mutta juoma jakaa luultavasti voimakkaasti mielipiteitä. Toiset tykkäävät, toiset eivät. Meidän pikkutytöt pitivät, poika ei suostunut edes maistamaan.Mitä nämä kuusenkerkät sitten ovat. Kerkät ovat kuusen vuosikasvustoa. Se hennonvihreä osa joka tulee touko-kesäkuussa oksien päihin. Nyt paras kuusenkerkkä aika alkaa olla pikkuhiljaa ohi, sillä ainakin osassa meidän puita olivat kerkät jo muuttuneet pistäviksi havunpiikeiksi. Kerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten jos omasta pihasta ei kuusia löydy, niin metsänomistajalta tulee kysyä lupa kerkkien keräämiseen.


Kuusenkerkät sisältävät runsaasti hivenaineita, A- ja C-vitamiinejä ja antioksidantteja.  Kerkistä voi mm. hauduttaa teetä, tehdä siirappia tai käyttää vaikka salaatissa. Villi veikkaus tosin on, että meillä kuusenkerkkää sisältävä salaatti tuskin saisi kovin suurta suosiota. Vaikka nämä kerkät ovat eräänlaista superfoodia, ei niitä kuitenkaan kannata nauttia liian paljon. Liiallinen altistus nimittäin voi olla terveydelle haitallista.


Oman juomani tein Marttojen sivulta löytyvällä ohjeella:

KUUSENKERKKÄJUOMA

4 l vettä
2 l kuusenkerkkiä
0,5 kg sokeria
25 g sitruunahappoa

Laita kuusenkerkät kulhoon ja kaada päälle kiehuva vesi. Lisää sitruunahappo ja anna seoksen jäähtyä yön yli. Siivilöi juoma ja lisää sokeri. Kiehauta. Kun juoma on jäähtynyt, pullota se ja siirrä jääkaappiin. Juoma säilyy kylmässä kaksi viikkoa.


Oikein mukavaa ja rentouttavaa juhannusta. Sää ei tällä hetkellä hirveän lupaavalta näytä, mutta toivottavasti parempaakin olisi luvassa kelien suhteen.

4 people left comments on: "Kuusenkerkkä juoma "

 1. Kuulostaa kiinnostavalta kokeilulta! Harmi, että paras kerkkäaika on jo ohitse, mutta ehkä ensi vuonna kokeilen itsekin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä juoma oli kyllä todella helppo valmistaa, joten jos kiinnostaa niin kannattaa kokeilla.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen juoma, saattaisinpa jopa tykätä siitä. Hyvää juhannusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen tosiaan. Siirappia kiinnostaisi kokeilla myös, mutta sitä ehkä sitten ensi vuonna.

   Poista