Aurinkoinen nektariini-riisisalaatti ja tonnikalapyörykät

sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Viikonloppuna tuli panostettua hieman enemmän ruuanlaittoon. Kokeilin aurinkoista nektriini (aprikoosi)-riisisalaattia ja tonnikalapyöryköitä. Hieman alkuperäisiä ohjeita soveltaen molempien osalta, sillä Lidlista en perjantaina saanut kumpaankaan kaikkia ohjeen mukaisia ainesosia ja en jaksanut näitä toisesta kaupasta läheä hakemaan. Molemmat onnistuivat puuttuvista ainesosista ja sovelluksista huolimatta.

Salaatti oli varsin kiva kokeilu. Menee sellaisenaan lisukkeena esim. lihan ja kanan kanssa.  Tai sitten on vaihtoehtona tehdä siitä itsessään ruokainen salaatti heittämällä sen sekaan vaikka kanasuikaleita. Alkuperäisessä ohjeessa nektariinien tilalla oli aprikooseja, mutta koska en näitä saanut, niin korvasin aprikoosit nektariinilla ja ne toimivat todella hyvin tässä salaatissa.  Luulenpa, että jopa paremminkin.


Aurinkoinen nektariini-riisisalaatti:
  • 3 dl riisi-ohraseosta tai pelkkää riisiä ( itse käytin tuota riisi-ohraseosta)
  • 2 kypsää avocadoa
  • 2 rkl sitruunanmehua 
  • 5 kypsää nektariinia
  • nippu rucolanlehtiä
  • nippu lehtipersiljaa
  • nippu minttua
Keitä riisi-ohraseosta  noin 20 minuuttia välillä sekoittaen. Valuta seos kylmällä vedellä. Kuori avocadot ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Purista paloille sitruunamehua, jotta ne eivät tummene. Halkaise nektariinit ja poista kivet. Leikkaa halkaistut nektariinit lohkoiksi. Sekoita riisi-ohraseoksen joukkoon avocado- ja nektariinipalat, appelsiinikastike sekä rucolan ja yrttien lehdet. Sekoita varovasti ja tarjoa heti.
 
Appelsiinikastike salaatille:
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl appelsiinimehua 
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria 
Hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita keskenään öljy, appelsiininmehu, valkosipulinkynnet ja mausteet. Jätä kastike seisomaan siksi aikaa, kun ohra-riisiseos valmistuu.




Tonnikalapyörykät valmistin alla olevalla ohjeella. Nämä olivat todella maukkaita, tosin eivät meinanneet pysyä kovin hyvin kasassa paistettaessa ja nostellessa. Tähän saattoi olla syynä se, että ohjeessa oli korppujauhoja, joita minulla ei tietystikään ollut. Korppujauhot korvasin polentalla eli nämä pyörykät olivat gluteenittomia.

Mausteiset tonnikalapyörykät:

  •  3prk tonnikalaa öljyssä
  • 1 dl ruokakermaa
  • 1/2 polentaa ( korppujauhoja )
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 rkl makeaa chilikastiketta 
  • 1/2 sitruunan puristettu mehu 
  • 2 munanvalkuaista 
  • 1/4 tl chilijauhetta
  • 1 tl jauhettua sitruunaruohoa
  • pinnalle voi laittaa seesaminsiemeniä 
Valuta tonnikalat ja pienennä liha haarukalla. Lisää korppujauhot kermaan ja turvota noin 5 minuuttia. Lisää pilkottu tonnikala ja sekoita seos tasaiseksi. Ripottele suola ja muut mausteet tonnikalaseokselle. Lisää chilikastike ja sitruunanmehu. Vatkaa valkuaiset kevyesti vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahdon joukkoon ensin puolet tonnikalaseoksesta ja sitten loput. Sekoita mahdollisimman vähän. Muotoile taikinasta pyöryköitä ja nosta ne lautaselle ja panee kylmään tekeytymään 30 minuutiksi.

Pyörittele pyörykät seesaminsiemenissä. Ruskista ne nopeasti ja nosta ruskistetut pyörykät uuniin ja kypsennä niitä 200 asteessa noin 10 minuuttia tai niin kauan kuin ne ovat kypsiä.

Tänään saatiin nauttia aika kesäisestä säästä ja pääsimme ensimmäistä kertaa syömään ihan ulkona. Tällaisia päiviä lisää. Hyvää alkavaa viikkoa kaikille teille.

Lähetä kommentti