Vaatteet ja tavarat kiertoon, mutta miten ?

sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Omakotitalossa tavaraa sekä vaatteita on helppo laittaa kaappeihin, vaatehuoneisiin ja varastoihin. Mitä isompi talo, sitä kauemmin tätä voi jatkaa, mutta ellei sitä tavaraa välillä pistä myös kiertoon on katastrofi jossain vaiheessa edessä. Täällä ollaan nyt  pienen tavara katastrofin keskellä. Taloon on virrannut enemmän tavaraa/vaatetta sisään kuin ulos ja nyt joka paikkaa alkaa tursuilemaan eli asialla pitäisi alkaa tekemään jotain isommalla kädellä.

Aika, kun on muutenkin kortilla on asiaa tullut lykättyä ihan liian kauan. Tunnustan kyllä omien vaatteiden kohdalla hieman kärsiväni  tunteesta,  että mitä jos tarvitsenkin tätä vielä ja sitten säilön vaatteita kaapissani, kuitenkaan niitä käyttämättä. Nyt otin itseäni niskasta kiinni asian suhteen ja omakin kaappini koki täydellisen tyhjentymisen. Pari ikea säkillistä myyntiin ja useampi vaatekeräykseen. Jotenkin vapauttava tunne, kun kaappeihin tuli tilaa.

Päätinkin kerätä hieman  vinkkejä vaatteiden/tavaran kierrätykseen. Toivottavasti näistä on jollekin hyötyä, joka kärsii samanalaisesta vaatteiden hilloamisesta kaapissa kuin minä.


Facebook -kirppikset

Facebook on pullollaan erilaisia kirppariryhmiä. On eri vaatemerkkien kirppareita, kirppareita merkkitavaroille, sistuskirppareita, harrastekirppareita, paikalliskirppareita eli vähän kaikkea. Jokaiselle jotain tyyliin. Tähän samaan kategoriaan voisi lisätä myös tori.fi palvelun, sillä siihen pätee melko samat plussat/miinukset kuin näihin facebook kirpputoreihin.

+ paljon eri vaihtoehtoja 
+ merkkitavaroista mahdollista saada parempi hinta
+ paikallisen alueen kirppareilla mahdollista myydä isompia tavaroita kuten huonekaluja ja ostaja pystyy myös tarkistamaan tuotteen kunnon ennen ostopäätöstä
- jokaisella kirpparilla on omat säännöt. Näihin sääntöihin kannattaa tutustua, ettei ilmoitus tule poistetuksi
+/-joissakin ryhmissä  voi olla hyvinkin tiukat säännöt
- postikulujen arvioiminen voi olla hankalaa
- ostajaan yhteyden saaminen voi toisinaan takkuilla
- paikalliskirppiksilla nouto/hakuaikojen sumpliminen välillä työlästä
- stressi postittamisesta ( itse koen ainakin huonoa omatuntoa, jos en heti samana päivänä ehdi viedä postiin, kun maksu näkyy )
- tavara pyörii omissa nurkissa, niin kauan kuin se on myyty ja postitettu tai haettu ( säilöntä)
- jollain kirpuilla parin viikon välein vaihtuvat kansiot. Jos tuote ei mene tässä ajassa kaupaksi pitäisi se muistaa siirtää uusiin kansioihin tai muuten saa aloittaa homman nollapisteestä uudelleen
- mahdolliset näkemyserot tuotteen kunnosta ostajan ja myyjän välillä postituskaupoissa
- facebookin paikalliskirpparit ja tori.fi toimivat paremmin isommilla paikkakunnilla, jossa tavaroilla enemmän kohderyhmää
 

 
Live/kivijalka-kirppikset 

Livekirppiksistä minulla on ollut tavaraa myynnissä lähinnä lastenvaatteisiin erikoistuneille kirppareilla. Ainoastaan kerran minulla on ollut paikka vuokrattuna ns. sekatavara- kirppiksellä ja sen tuotto ei ollut kovin kummoinen paikka vuokran vähentämisen jälkeen. Meillä ei juurikaan vaatteiden lisäksi ole ollut hirveästi muuta tavaraa myytävänä, joten näistä muista tavaroista olen yrittänyt päästä eroon muuten, kuin kirppikselle viemällä. Lähinnä Facebookin paikallinen kirpputoriryhmä.  Omia vaatteita olen myynyt facebook-kirppiksillä myös, sillä nekään eivät tavallisella kirpparilla kovin hyvin ole kaupaksi käyneet.

+ ostaja voi tarkistaa tavaran kunnon ennen ostamista
+ mahdollisuus saada kerralla tavaroita paljon myytyä
- paikan siivoaminen ( useat paikat myyvät nykyisin järjestelypalvelua, mutta tämä on omasta katteesta pois )
+ erilaisia myyntipaketteja ( on mahdollisuus ostaa täyspalvelupaketti, jossa kaikki hoidetaan hinnoittelusta lähtien tai sitten itse hoitaa hinnoittelun, siistimisen ym. työn )
- useimmilla kirppareilla on käytössä nettipohjainen myyntijärjestelmä, jonka kautta voi seurata oman myynnin kehitystä
- myymättä jääneiden tavaroiden kohtalo ( takaisin kotiin vai keräyslaatikkoon)
- lastenkirppareilla parempi myynti, jos saman kokoluokan vaatteita paljon. Yksittäisiä kokoja hankala saada kaupaksi
- melko arvokkaat paikkavuokrat 
Vähänkäytetty.fi 

Laitoin nyt elokuussa kokeeksi yhden paketin myyntiin vähänkäytetty.fi palveluun ja sen perusteella olen aika innostunut tästä nettikirpputorista. Niin innostunut, että viime viikolla tuli postitettua toinen paketillinen vaatteita myyntiin ja tänä viikonloppuna on tullut valmisteltua kolmatta paketellista. Asiakas kuvaa ja syöttää tuotteet nettipalveluun, jonka jälkeen ne hyväksynnän jälkeen postitaan myytäväksi. Ensimmäisellä kerralla syöttäminen oli hieman hitaampaa, kun palvelu oli vieras, mutta kerran kun tekee, niin helpottaa. Nyt sanoisin, että ei hirveän paljon eroa  työläydellään livekirppishinnoittelusta, jossa siinäkin on oma rumbansa.

+ voi myydä naisten, miesten ja lasten vaatteita sekä lastentarvikkeita ja harrastusvälineitä ( vielä, kun olisi kodintarvikkeet kategoria hyppisin innosta )
+Myyminen edullista. Asiakas maksaa postimaksun, mutta muita kuluja ei ole ( postitus matkahuollon  kautta ja paketin hinta on ollut 6,90 eur ). Vähänkäytetty.fi lisää euron myytävien tuotteiden hintaan.
 + vähänkäytetty.fi palvelu toimii nettikauppa periaatteella eli ostajalla on 14 vuorokauden palautusoikeus ostamalleen tuotteelle. Ostajalle ei näin tule pettymyksiä. Ja ei sitä mahdollista selvittelyä, jos ostaja ei olekaan tuotteeseen tyytyväinen.
+ tavara ei jää omiin nurkkiin pyörimään pitkäksi aikaa, kuten facebook kirppari myynnissä.
+ Mikäli tuotteet eivät mene kaupaksi parin viikon kuluessa myyntiin laitosta, tiputtaa automaattinen hinnoittelujärjestelmä hinnasta 20 % pois, näin toimitaan 8 viikon ajan. Tarkoituksena on varmistaa tuotteelle markkinakelpoinen hinta ja ostajan löytyminen tuotteelle.
+ jos tuote ei mene kaupaksi, on se mahdollista lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai lunastaa takaisin itselle.
- 14 vrk palautusajasta johtuen myyntituottojen tuloutuminen vie aikaa.

Vähänkäytetty.fi palvelun kanssa hieman samalla toimintaperiaatteella toimii myös Emmy nettikirpputori. Myöskin Emmy on verkkokauppa tyylinen palvelu, jossa ostajalla on 14 vuorokauden palautusoikeus tuotteilleen. Emmy on kuitenkin erikoistunut suppeampaan tavaratarjontaan, sillä sinne voi lähettää myytäväksi ainoastaan naisten ja lasten merkkivaatteita. Kappahl, Lindex, H&m eivät heille kelpaa, sillä näille ei heidän mielestään ole kysyntää tarpeeksi. Itse olen kyllä asiasta hiukan eri mieltä, sillä näitäkin on tullut ihan menestyksekkäästi myytyä.  Palvelu on sinällään helppoa asiakkaalle, sillä palvelu hoitaa kaiken asiakkaan puolesta (kuvaaminen, hinnoittelu, myyntiin laitto), mutta palkkio myynnistä on suolainen eli 50%  myynnistä. Vaivattomuutta hakevalle ja paljon merkkivaatteita omistavalle varmaan erittäin hyvä vaihtoehto kierrättämiselle. 

Entäs sitten ne likaiset ja rikkinäiset vaatteet, jotka eivät kelpaa kierrätettäväksi ? Aika moni varmaan heittää nämä roskikseen, josta ne päätyvät kaatopaikalle. Vuodesta 2016 alkaen näin ei enää saisi toimia. Tällä hetkellä ainakin H&M ottaa tällaisia vaatteita vastaan edelleen kierrätetäväksi teollisuuden käyttöön. Kaiken lisäksi tästä kierrätyspussista saa 15 % alennuskupongin heille, jolle ainakin meillä lapsiperheenä on käyttöä. Juurikin eilen ostin lapsille sukkia ja pikkuhousuja alennuskuponkia hyödyntäen. Myöskin KappAhlilla on suunnitteilla vastaavanlainen kierrätyssysteemi. Ruotsissa tämä on jo käytössä ja Suomeenkin pitäisi olla jollain aikataululla tulossa. 

Ja jos ei niiden myyntikelpoisten tuotteidenkaan kohdalla halua nähdä myymisen vaivaa, niin aina on mahdollisuus lahjoittaa tuotteet SPR:n konttiin tai viedä UFF:n laatikkoon. 

Onko sinulla vielä jotain muita vinkkejä kierrätykseen ? 

10 people left comments on: "Vaatteet ja tavarat kiertoon, mutta miten ? "

 1. Todella hyviä vinkkejä ja huomioita! :) Nyt viimein taidan ryhtyä laittamaan meidän vaatekasoja eteenpäin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tästä oli hyötyä. Ei kun tavarat kiertoon.

   Poista
 2. Todella hyviä vinkkejä! H&M:n vastaanotosta en tiennytkään:)

  Itse tuunailen jonkin verran ja esimerkiksi Madam BCn blogi on loistava ideapankki - toki se on hidasta ja aikaavievää, mutta hauskaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä kiva, jos osaa itse uusiokäyttää omia vanhoja vaatteitaan. Itsellä ei siihen taidot riitä.

   Poista
 3. Tämä on loistava postaus, sillä olen juuri tuossa tilanteessa, että vaatteita on autotalli pullollaan. :) Kiitos tästä Kirsi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En siis ole ainut, joka on hieman säilönyt tavaraa. Hyvä jos oli hyötyä.

   Poista
 4. Tuo vähänkäytetty.fi oli kyllä loistovinkki, kiitos Kirsi :)! Loistopostaus!

  VastaaPoista
 5. Vähänkäytetty.fi oli mulle uusi palvelu. Kuulostaa mielenkiintoiselta, täytyypi tutustua! Kiitos vinkistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähänkäytetty.fi on nyt ilmeisesti toiminut noin vuoden. Itselle tämä on ollut hyvä vaihtoehto.

   Poista