Neidit tänään neljä vuotta

keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Neljä vuotta sitten minusta tuli kahden pienen prinsessan. Kuten muutama poustaus sitten mainitisin, tuplaraskaus oli aluksi pieni shokki. Aika pian ajatukseen kuitenkin sopeutui. Harmillisesti vain raskaus muuttui puolessa välissä menettämisen peloksi. Kävin ultrassa parin viikon välein ja lopulta viikon välein.



Rakenneultrassa todettiin sikiöiden välillä merkittävä painoero ja koska kyseessä oli identtiset kaksoset diagnoosina oli TTTS (Fetofetaalinen transfuusio-oireyhtymä (FFTO).  TTTS tarkoittaa  monokoriaalisissa monikkoraskauksissa esiintyvää verenkiertohäiriötä sikiöiden välillä. Monokoriaalisessa raskaudessa, jossa lapset ovat aina identtisiä sikiöillä on yhteinen suonikalvo ja istukka. Oireyhtymä aiheutuu jaettuun istukkaan kasvavista yhdysverisuonista sisarusten verenkiertojen välille. Riippuen yhdyssuonten määrästä, tyypistä ja suunnasta, yhdistynyt verenkierto voi johtaa epäsuhtaiseen veren virtaukseen sikiöstä (luovuttaja) toiseen (saaja). Hoitamattomana oireyhtymä on sikiöille erittäin vaarallinen ja vakava TTTS johtaa kuolemaan 60–100 % todennäköisyydellä.



Meidän onneksemme tytöille ei missään vaiheessa kehittynyt vakavaa taudinkuvaa ja he syntyivät raskausviikolla 36+1, viikkoihin nähden  molemmat olivat kuitenkin pienikokoisia. Toinen n.2200g ja toinen 1700g, Pituutta tytöillä oli 42cm ja 38cm. molemmat olivat syntyessään parempivointisia kuin odotettiin. Neiti A oli vastasyntyneiden teho-osastolla neljä päivää ja kotiutui näin ollen aikaisemmin kuin siskonsa. Neiti B oli sairaalassa aika tarkalleen pari viikkoa. Hänellä oli pienen kokonsa takia ongelmia syömisen sekä lämmön säätelyn kanssa .



Tyttöjen kokoero ei ole pienentynyt syntymän jälkeen, vaan se on kasvanut. Tällä hetkellä eroa painossa on reilut pari kiloa ja pituudessa viisi senttimetriä. Vaikka he ovat identtisiä, heidät on kokoeron takia suhteellisen helppoa tunnistaa vieraammankin ihmisen. Ja tällä hetkellä myös hiusten pituudesta,  silla toinen tytöistä päätti leikkiä parturia ja nipsaisi hiuksensa ihan lyhyiksi. Siinä oli oikealla kampaajalla tekemistä, että sai hiukista edes jotenkin säällisen näköiset.


Olen viime aikoina miettinyt, että TTTS ehkä kuitenkin jätti jälkensä pienempään neitokaiseen. Hänellä on ollut yhtä sun toista pientä ongelmaa tässä vuosien varrella. Neljän kuukauden iässä leikattiin nivustyrä. Viime vuoden loppupuolella alkoi vatsaongelmat, jonka takia hänet tähystettiin nyt tämän vuoden puolella. Nyt odottelemme lopullista diagnoosia, että onko kyseessä colitis ulcerosa vai chronin tauti. Sairaala on siis vuosien varrella tullut tutuksi. Siitä huolimatta hän on iloinen ja erittäin sisukas tyttö, pärjääjä.  Toinen on päässyt vähemmällä vaivalla. Kerran on laitettu putket korviin. Hän on se kaksikon huolehtija ja selvästi pitää huolta siskostaan.



Varsinaiset synttärijuhlat pidämme vasta viikonloppuna. Tänään tytöt veivät päiväkotiin vähän herkkuja synttäreiden kunniaksi. Siellä oli laulettu onnittelulaulut ja lahjaksi olivat saaneet tikkarit sekä kortin. Kotona onnittelulaulut ja meiltä lahjat ja vähän pientä herkuttelua.

Lähetä kommentti