Mustikkapiirakkaa ja superhelppoa vaniljakastiketta

perjantai 7. elokuuta 2015

Tuossa jokunen päivä sitten alkoi mieli kovasti tehdä mustikkapiirakkaa. Tiemme vei siis metsään mustikoita poimimaan. Ihan ei metsäreissu mennyt kuin Strömsossa. Toista neiti vaivasti känkkäränkkä ja hän lähinnä istui mättäällä ja itki milloin sitä, että on liian kylmä/lämmin, aurinko paistaa/ei paista tai ollaan väärässä metsässä. Kaiken lisäksi ravakka sadekuuro yllätti ja kastuimme läpimäräksi. Isoimman kanssa saimme kuitenkin tarpeellisen määrän mustikoita poimittua ja pääsimme mustikkapiirakalla herkuttelemaan.

Mustikkapiirakka toteutettiin vanhan kotitalouskirjani ohjeella, samoin vaniljakastike ( kirja on siis ikivanha, mutta loistavia perusohjeita siitä löytyy).  Kirja sisältää perusreseptejä ja koska kaapissa ei mitään hienoja aineksia ollut käyttöön, tämän kirjan ohjeet tulivat tarpeeseen. Tarvittavia raaka-aineita, kun löytyy kaapista lähestulkoon aina. 

Marjainen perusmurea 

  • 100g voita tai margariinia
  • 50 g sokeria ( n. 1 dl)
  • 150 g ( 2 1/4 dl ) vehnäjauhoja 
  • Täyte: tuoreita tai pakastemarjoja. Meidän tapauksessa mustikkaa. Kannattaa laittaa marjojen sekaan perunajauhoja imemään nestettä. Meidän piirakasta tuli hieman liian kostea, kun unohdin.
Mittaa rasva taikinakulhoon ja anna sen hiukan pehmitä. Vatkaa pehmennyt rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää jauhot kevyesti sekoittaen +mahdollinen leivinjauhe ( 1 tl) ei pakollinen. Painele taikina vuokaan ja täytä keskus marjoilla. Paista 225 asteessa 20-30 minuuttia. Tarjoa sellaisenaan tai esim. vaniljakastikkeen kera. 

Vaniljakastike 

  • 1 muna
  • 3 dl maitoa 
  • 2 tl sokeria 
  • 1 1/2 tl perunajauhoja 
  • 1 vaniljatankoa tai 1 tl vaniljajauhetta 

Mittaa muna, maito, sokeri, perunajauhot ja vaniljatanko/-jauhe kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan haarukkavatkaimella sekoittaen kiehumispisteeseen eli kunnes kastike sakeen. Jäähdytä, ota vaniljatanko kastikkeesta (jos tätä käytit). Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vaniljajauhetta/-sokeria. 


 



2 people left comments on: "Mustikkapiirakkaa ja superhelppoa vaniljakastiketta "

  1. Nam, itsetehty vaniljakastike on kyllä parasta. Pelkään aina jos teen, että klimppiintyy. Josko tällä sinun reseptillä uskaltaisin kokeilla. .)

    Kivaa viikonloppua Kirsi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkeasti kokeilemaan. Tuo on mielestäni todella helppo tehdä, kun kaikki aineet vain sekoitetaan keskenään ja sitten kuumennetaan ja kastike on siinä.

      Poista