Suosi suomalaista

tiistai 26. toukokuuta 2015

Löysin tässä hiljattain mielenkiintoisen blogin Little Mrs Finland. 
Blogi löytyy Suomi plussalle sivuston alta ja se kertoo kuopiolaisen perheen projektista/elämätapamuutoksesta. Perhe on sitoutunut 15.3.2015 ostamaan vain suomalaisten yritysten valmistamia tuotteita ja tavaroita. Toki pienin rajoituksin.
 
Blogi oli ajatuksia herättävä. Itse tosin en ihan noin tiukalle linjalle lähtisi, mutta mielenkiinnolla seuraan heidän projektiaan. Suomalaisen työn tukeminen on hienoa ja televisiossa onkin pyörinyt vasta mainossarja, jossa mainostetaan, että jos jokainen suomalainen ostaisi kymmenellä eurolla lisää kotimaisia tuotteita ja palveluita syntyisi 10 000 uutta työpaikkaa. Kymmenen euroa ei ole paljon ja jatkossa yritän panostaa enemmän kotimaisiin tuotteisiin silloin, kun se on mahdollista.


Omissa ostoksissa kotimaisuustaste on suurin ruokakorissa.  Näissä valitsen mielelläni suomalaisen tuotteen. Tosin kyllä sinne ostoskoriin välillä esim. Arlan tuotteita eksyy. Olen liittynyt pariin Reko piiriin, joissa lähialueen tuottajat myyvät omia tuotteitaan. Talvella en Rekossa käynyt aktiivisesti, mutta kesäkauden alkaessa tulen hyödyntämään näitä enemmän.


Täytyy tunnustaa, että muussa kulutuksessa kotimaisuus ei ole ollut niin iso valintatekijä. Lapsien vaatteet tulevat useimmiten ruotsalaisilta ja tanskalaisilta valmistajilta. Omissa vaatteissa aika pitkälle sama linja. Jotain Nanson vaatteita kyllä löytyy ja näistä muutamista olen pitänyt paljon. Ehkä jatkossa tätäkin voisi miettiä toisella tavalla. Me&I:n sijaan ehkä Nosh /Metsola, joissa ainakin suunnittelu tehdään Suomessa. Itselle ehkä niitä Nanson vaatteita lisää. Viikonloppuna näin heidän verkkosivuillaan ihanan kesämekon -30 % alessa, harmi vain oma koko oli loppu.


Löytämäni blogin innoittaman päätin tehdä oman pienen ihmiskokeen. Aion käyttää tämän vuoden loppuun asti vain suomalaisten yritysten valmistamaa, valmistuttamaa tai kehittelemää kosmetiikkaa. Tosin kookosöljystä jalkavoiteena en luovu, joten sitä aion jatkossakin käyttää. Tämä ei tule olemaan helppo rasti, sillä lempikosmetiikkani on ollut kaikkea muuta paitsi suomalaista, lukuunottamatta Lumenen kulmageeliä, jota olen käyttänyt varmaan kaksikymmentä vuotta. Saa nähdä miten minun käy. Löydänkö uusia suosikkeja Madaran ja LilyLolon tilalle.

Näillä sinisillä suomalaistuotteilla osallistun tämän viikon PieniLintu blogin MakroTex-haasteeseen, jonka aiheena tällä viikolla on sininen.
Pieni Lintu - MakroTex challenge

44 people left comments on: "Suosi suomalaista "

 1. Hienot siniset. Perinteisistä sinisistä puuttui vain makkara ja suklaa.

  VastaaPoista
 2. Minäkin olen joskus lueskellut tuota linkkaamaasi blogia, mielenkiintoinen ihmiskoe :). Pitäisiköhän ensi kesän Suomilomalla kokeilla elää vain suomalaisilla tuotteilla, hmmm...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin mielenkiintoinen koe ja ei varmaan mikään helppo projekti.

   Poista
 3. Pitääpä käydä tutkimassa k. o. blogia.

  VastaaPoista
 4. Kaunista sinistä on ja upeita kuvia:)

  VastaaPoista
 5. Hyviä sinisiä arvoja ja kuvia! :)

  VastaaPoista
 6. Suomalaisuus on puhdasta, sinistä ja kaunista. <3

  Olin eilen ensimmäisenä lukemassa lehtikaalijuttua ja pähkäilin ja pähkäilin miten saan kommentoitua, kun muut eivät olleet vielä kommentoineet. Voi maar näitä aivoja välillä. ;)

  Kivaa päivää Kirsi <3

  VastaaPoista
 7. Taatua suomalaista laatua.Hyvä vastaus.

  VastaaPoista
 8. Kivat siniset, hieno vastaus haasteeseen :)

  VastaaPoista
 9. Vastaukset
  1. Todellakin. Muistan tuon lapsuudesta ja siitä on aikaa.

   Poista
 10. Suomalaisia klassikkoja :) - minä postasin sitten sen suklaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän kaikki sitten edustettuna, kun tuli sinulta suklaakin

   Poista
 11. Tsemppiä haasteeseen! Vaikka meillä on Lumene, mä vähän luulen, että aika paljon tulee käyettyä ylikansallisia, suuria merkkejä kometiikassa. Mielenkiintoinen postaus!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylikansalliset on varmaan aika käytettyjä tosiaan. Nyt kun olen asiaan hieman perehtynyt, niin Lumenen lisäksi kotimaista löytyy muutakin. Vaihtoehtoja siis on. Hiuspuolella Cutrin ja Four reasons tulee nyt ehdottamasti käyttöön.

   Poista
 12. Tuo on hyvä haaste, kun vain saisi miehenkin mukaan, periaatteessa jo nyt mutta välistä sorrumme muuhunkin.

  VastaaPoista
 13. Ajatuksia herättävää sinistä! :)
  Lumenen Sensitive Touch ripsiväri ja silmämeikkikynä (automaatti) ovat minun ehdottomia suosikkituotteitani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lumene vinkeistä. SIlmämeikkikynää en olekaan käyttänyt. Lumenen ripsareihin en hirveän ihastunut ole ollut., mutta timantteja voi sieltäkin löytää.

   Poista
 14. Näin blogin kirjoittajan haastattelun telkkarista ja mietin, että ei mikään helppo juttu ensinnäkään löytää kotimaisia tuotteita, joiden tuotantoa ei ole siirretty ainakin osittain maan rajojen ulkopuolelle. Onnea projektiin! Enpä muuten tiennyt Oxygenolin kotimaisuudesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa itsekin mietin, että puhtaasti Suomessa tuotettuja tuotteita on varmaan tosi hankala löytää. Etenkin useimmissa vaatteissa ja design esineissä taitaa pelkka suunnittelu olla Suomessa ja tuontanto jossain ihan muualla.

   Poista
 15. Minä myös haluaisin panostaa suomalaisuuteen, mutta jotenkin tuntuu hassulta, että suomalaisia tuotteita ja merkkejä tuntuu olevan vaikea keksiä tai löytää. Esimerkiksi juuri kosmetiikasta minulle ei tule Lumenen lisäksi mieleen mitään! Mielenkiintoinen projekti sinulla edessä ja jos löydät LilyLololle hyvän suomalaisen korvaajan, niin olen ehdottomasti kuulolla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alan kaivelemaan. Hieman kyllä olen skeptinen juuri sen suhteen, että LilyLololle voittaja löytyisi. Vinkkaan jos vastaan tulee.

   Poista
 16. Hieno juttu ja hyvä vastaus tähän haasteeseen! Suomalaisuus kävi mielessäni ja sen toteuttaminen mutta empä vain saanut aikaiseksi, olen iloinen että joku teki sen. Yritän kyllä panostaa suomalaiseen desingiin jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että ole pyöritellyt samaa aihetta mielessä.

   Poista
 17. Kivoja kuvia ja tuo on tosiaan kiinnostava blogi! Aikamoinen ihmiskoe sulla - tsemppiä matkaan... :)

  VastaaPoista
 18. Hieno vastaus haasteeseen. Kauniisti kuvattu. Kirjoituksesi herätti miettimään... meilläkin ruokakori on hyvin suomalainen, mutta esim. vaatteet... no, jalkineet on pitkälti suomalaisia. Mutta täytyykin kiinnittää enemmän asiaan huomiota ja taidain poiketa tuolla mainitsemassasi blogissa.
  Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
 19. Hienoa, että on herätty siihen, että tuettaisiin oman maan tuotantoa, sen toivoisinkin lisääntyvän! :) Mitä tulee tuohon ekan kuvan maidon Kotimaista -sarjaan, niin sen ostaminen on valitettavasti karhunpalvelus suomalaisille tuottajille :( Merkin edullisuus nimittäin perustuu siihen, että järjestetään säännöllisesti hintakilpailu, ja halvin voittaá JOS se on halvempi, kuin mitä edellisen kierroksen tarjous. Jos kukaan ei tee halvempaa tarjousta, mitä viime kierroksella, niin kukaan ei saa sopimusta kyseisestä tuotteesta. Näin tuottajat pakotetaan myymään tuottamansa elintarvike ihan sikamaiseen hintaan, joka olisi melkein sama, kuin lahjoittaisi sen tuotteensa :/ Ja tämä siis suoraan tuottajilta kuultua, koska mies on maidontuottajatilalla töissä, ja ittelläkin meillä on pari lehmää, joten ollaan jutuissa ruoantuottajien kanssa. Että mieluummin sitten niitä normaalihintaisia suomalaisia tuotteita, jos vain kukkaro antaa myöden :) Meilläkään ei valitettavasti anna :/ Ja tämä ei ollu mikään saarna, vaan ihan vaan kertoakseni tuon, että S-ryhmän Kotimaista -sarja on peto lampaiden vaatteissa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hulda valaisevasta kommentista. On tosiaan surullista, että alkutuottajat saavat vain naurettavan osan tuotteesta.

   Poista