Maailman keskoslasten päivä

tiistai 17. marraskuuta 2015

Tänään 17.11 vietetään maailman keskoslasten päivää.  Päivän on lanseerannut EFCNI (The European Foundation for the Care of Newborn Infants), joka pyrkii vaikuttamaan vastasyntyneiden ja keskoslasten hoidon laadun kohoamiseen Euroopassa. Keskoslasten päivän tarkoituksena on lisätä tietoutta keskosuudesta ja kiinnittää huomiota siihen, että maailmassa jopa joka kymmenes lapsi syntyy keskosena.

Keskosena pidetään lasta, joka syntyy alle 2500 g painoisena tai tai ennen 37 raskausviikkoa. Pikkukeskonen on lapsi, joka on syntynyt ennen raskausviikkoa 32 tai painaa alle 1500g.

Tyttöjen raskausaika oli henkisesti raskasta aikaa. Ennenaikaisen synnytyksen riski oli koko raskauden ajan läsnä.  Kävin kontrollissa aluksi parin viikon välein, mutta pahimpina aikoina joka viikko.  Tyksin keskolaankin kävimme tutustamassa etukäteen. Siihen nähden voi vain olla iloinen, että loppujen lopuksi pääsimme niinkin pitkälle kuin rv 36+1 ja molemmat tytöt olivat syntyessään  hyvävointisia. Synnytyssalissa en  itse kuitenkaan nähnyt molemmista kuin vilauksen, sillä heidät ohjattiin suoraan lääkärille tarkastastettavaksi ja keskolaan.

Meidän tytöt eivät siis onneksi olleet pikkukeskosia. Viikkoihin nähden kuitenkin huomattavan pienikokoisia. Pienempi neideistä vain 1740g ja 38 cm. Isompi neideistä taas puolestaan 2385g ja 42cm.  Pienempi tyttönen olikin keskolassa kaksi viikkoa. Isompi pääsi pois viiden päivän päästä, kun bilirubiini arvot laskivat ja ruokailu sujui. Vaikka vauvan käsittely oli esikoisen jälkeen tuttua, niin kyllä se oli melko jännittävää hoitaa tyttöjä ensimmäisiä kertoja. Varsinkin pienempää, joka oli oikeasti nuken kokoinen. Jotenkin tuntui, että mitenkä pieneen keskoseen edes uskaltaisi koskea ettei lapsi vaan mene rikki, mutta kaikkeen tottuu.

Sairaalassa ollessa olo oli kyllä välillä melko riittämätön. Etenkin siinä vaiheessa, kun toinen tytöistä oli osastolla vierihoidossa, toinen keskolassa ja esikoinen vielä kotona, joka hänkin oli vasta kolme vuotias. Sairaalassa olin  tyttöjen syntymän jälkeen yli viikon, joten isompaa oli kova ikävä. Yksi tuttava sanoi silloin osuvasta, että tulevaisuudessa sitä riittämättömyyden tunnetta tulee varmasti monenkertaisesti enemmän. Eipä olisi voinut oikeampaan osua siinä.

2 people left comments on: "Maailman keskoslasten päivä "

 1. Voi että teidän pieniä suloisia tiitiäisiä <3 Tuon keltaisuuden takia mekin olimme kuopuksen kanssa sairaalassa yli viikon ja silloin oli juuri tuo riittämättömyyden tunne, kun 2-vuotias kävi sairaalassa katsomassa ja toiselta tuli itku. <3

  Piskuisia on teidän vauvelit kuitenkin olleet, erityisesti toinen. <3 <3 Hyvää kaksostenpäivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltaisuus taitaa olla melko yleistä ja pienillä sitä tulee vielä helpommin. Meillä on vähän kaikilla seurattu, mutta ei heistä yksikään tosiaan mikään jätti ole ollut. Esikoinenkin oli syntyessään vain 3040g, joten pikkuinen poikaliini hänkin oli, vaikka ihan täysiaikainen. Mutta kyllä se sairaala-aika on aikaimoista, onneksi sekin kestää vain aikansa.

   Poista