Ruokaa läheltä

tiistai 7. heinäkuuta 2015

Olen liittynyt pariin lähellä toimivaan Reko renkaaseen.  Reko-mallissa tuottaja ja kuluttaja tapaavat sovittuna ajankohtana ja kuluttaja saa ostaa ruokansa suoraan tuottajalta ilman välikäsiä. Tuottaja avaa jakopäivälle oman toimituksensa, jonne asiakas voi jättä oman tilauksensa. Samalla asiakas sitoutuu noutamaan tuotteen sovittuna ajankohtana. Tilaaminen on täysin vapaaehtoista ja jokaisella jakokerralla ei ole pakko tilata. Ryhmät toimivat Facebookissa suljettuna ryhmänä ja kuka tahansa voi laittaa liittymispyynnön ryhmään. Toisissa ryhmissä vaaditaan, että liittynyt jäsen käy kuittamaassa ryhmän säännöt.

Käytän Reko ryhmiä vaihtelevasti. Talvella harvemmin ja kesällä huomattavasti ahkerammin. Tällä hetkellä tarjonta on runsaimmillaan, kiitos parhaimman satokauden. Talvellakin tuotteita on laidasta laitaan eli myös vihanneksia löytyy, mutta huomattavasti vähemmän. Omia suosikkituotteina ovat kananmunat, vihannekset, jauhot ja hunaja. Näitä ostan Reko renkaan kautta säännöllisesti. Silloin tällöin myös lihaa.
Ensimmäiset Reko-renkaat on perustettu vuonna 2013. Idean isä on Thomas Snellman, joka palkittiin tänä vuonna  Vuoden lähiruokateko -palkinnolla. Tällä hetkellä Reko renkaita toimii noin 50 eri puolilla Suomea. Renkaissa on tuhansia jäseniä ja suosio kasvaa koko ajan.

Itseäni näissä renkaissa ilahduttaa se, että tuotteen voi ostaa suoraan tuottajalta ilman välikäsiä ja tuottaja saa itselleen koko hinnan tuotteeesta. Lisäksi ilahduttaa raaka-aineiden tuoreus. Tämän viikon Reko jaossa on muun muassa tarjolla myllytuoretta kaurahiutaletta ja tätä on meillekin tulossa. Reko renkaiden tuotteet eivät ole pelkästään luomutuotteita, mutta näitäkin on tarjolla. Luomupiirit ovat asia erikseen.

Ovatko tuotteet sitten kalliimpia kuin kaupassa ? Osa tuotteista on, osa ei. Maksan mielelläni esim. tuoreista lisäaineettomista kaurahiutaleista tai muista jauhoista pientä extraa. Suhteessa nämä eivät kuitenkaan ole mitään huippukalliita. Vihanneksia pidän jopa edullisempina kuin kaupan vastaavia. Luomusalaatteja saa eurolla, luomuyrttejä 1,40 eur ja nämä eivät ole mitään pieniä kulahtaneita käppäniä, vaan reilun kokoisia. Ei ainakaan kallista, etenkin kun vertaa kaupan luomutuotteisiin. Hunajat eivät ole sen kalliimpia kuin kaupassa ja nämä ovat useimmiten laadukkaampaa tavaraa. Samalla myös tukee paikallista pientuottajaa, joten win-win tilanne.
 
 

Onko Reko-malli sinulle tuttu tai oletko itse liittynyt jo tällaiseen tai muuhun lähiruokapiiriin ? Tai luotatko perinteiseen kauppamalliin ruoka ostoksissasi ? 

 

4 people left comments on: "Ruokaa läheltä"

 1. Mikään ei ole parempaa kuin tuoreet luomukananmunat suoraan tilalta. Nam. <3 Upeaa viikkoa Kirsi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munissa ja munissa on tosiaan eroa. Sen olen huomannut. Tuoreet ovat ihan omaa luokkaansa.

   Poista
 2. Hassua, minä olen ruoan ostajana menossa jotenkin ihan päimvastaiseen suuntaan: ajattelin kokeilevani seuraavaksi tuota Prisman kauppakassipalvelua. En jotekin nykyisessä elämäntilanteessa millään jaksaisi hakea erikseen jotain raaka-aineita jostain muualta kuin marketista... Varmaan pitäisi, toki eron maussa huomaa,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kauppakassi palvelu olisi kyllä ihan kiva palvelu. Itsekin voisin käyttää sitä hyvin, jos vain olisi tarjolla, mutta sen verran landella asutaan, että ei ole mahdollista. Helpottaa varmaan arkea kovasti. Tuossa Rekossa ideana tosiaan on, että useampi tuottaja tulee yhteen paikkaan, joten saat ne kaikki tuotteet yhdestä ja samasta paikasta, ei tarvitse hypätä tilalta tilalle. Talvella itsekin käytän vähemmän, kun silloin jotenkin arki on niin hektistä ettei jaksa aina sinne torillekaan vaivautua. Mutta on ne tuotteet ihania ja kiva, että tällaisia ollaan keksitty.

   Poista