Muutama ajatus ruuasta ja ruuanlaitosta

keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Suhteeni ruokaan ja ruuanlaittoon on vuosien saatossa kokenut aikamoisen muutoksen. En ollut nuorena mitenkään innostunut ruuanlaitosta ja en sitä pahemmin lapsuuden kodissani harrastunut. Kun lähdin opiskelemaan, keskityin pääasiassa opiskelijaruokailuun. Illalla harvemmin kokkailin, satunnaisesti kyllä.

Kotoa olen kuitenkin oppinut perusterveelliset ruokailutavat. Peruskotiruokaa ja paljon vihanneksia. Tätä ohjenuoraa olen pyrkinyt noudattamaan parhaani mukaan koko elämäni ajan. Pikkuhiljaa aloin kokkailemaan enemmän, mutta varsinainen kiinnostus ruuanlaittoon sekä ruuan terveellisyyteen syttyi vasta esikoisen syntymän jälkeen.


Ruoka on asia, johon haluan panostaa myös kiireisen arjen keskellä. Pääasiassa meillä siis syödään itse tehtyä kotiruokaa. En tuomitse eineksiä ja välillä kiireen keskellä turvaudun niihin itsekin. Esim. Kokkikartanon valmisruuat ovat varsin oivaa syötävää. Hampurilainen silloin tällöin ei myöskään ole turmioksi.

Nykyisin kokeilen ruuanlaitossa rohkeammin uusia juttuja sekä raaka-aineita kuin ennen. Ruuanlaittoni kulmakiviä ovat hyvät ja monipuoliset raaka-aineet sekä marinoimattomat tuotteet (ne vain maistuvat paremmilta).


Aivan kuten monessa muussakin asiassa, myös ruuanlaitossa ovat hyvät välineet tarpeen. Tämän olen vuosien saatossa oppinut. Kasvisten ja lihan pilkkominen on huomattavasti mukavampaa kunnon terävillä veitsillä, kuin kesäterässä olevilla välineilllä.  Samaten kunnollinen paistinpannu helpottaa kummasti, kun ei tarvitse pelätä, että palaako ruoka kiinni pannuun. Ehdottomasti satsaus välineiseiin kannattaa  tässäkin asiassa.

Näillä kuvilla osallistun Pieni Lintu- blogin MakroTex-haasteeseen, jonka aihe tällä viikolla on terävä.


Pieni Lintu - MakroTex challenge

20 people left comments on: "Muutama ajatus ruuasta ja ruuanlaitosta "

 1. Mä olen niin laiska kokki, pitäisi panostaa monipuolisempaan ruokaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä huomaan kyllä itsekin toistavani niitä samoja hyväksi havaitttuja ruokia, mutta toisinaan sitten innostuu kokeilemaan. Vähän menee sykleissä. Hyvää juhannusta.

   Poista
 2. Itse pyrin myös syömään hyvää kotiruokaa ja monipuolisesti. En erityisemmin pidä kokkaamisesta, mutta sen olen huomannut että enemmän se kiinnostaa hyvillä välineillä kuin huonoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen oppinut viime vuosina nauttimaan kokkailusta, silloin kun siihen on todellakin aikaa panostaa. Arkena se valitettavasti on hieman suorittamista ja kiire painaa päälle. Hyvät välineet kyllä auttavat. Hyvää juhannusta.

   Poista
 3. Meillä valmistetaan kanssa ruoat alusta asti. Ruoan valmistus alkaa aina sipulin ja varsisellerin pilkkomisella. Nyt ollaan vähän laiskistuttu ja jatkettu keittoa couscoussilla. Hyvät veitset on ao!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät veitset ovat kyllä must. Hyvää juhannusta sinne.

   Poista
 4. Olet oikeassa - hyvään veitseen kannattaa sijoittaa. Mikään ei ole tylsempää kuin tylsällä veitsellä pilkkoa tomaattia... ;)

  VastaaPoista
 5. Totta puhut, ruoanlaittokin on välineurheilua ;)

  VastaaPoista
 6. Juurikin niin, kun välineet ovat kunnossa
  ruoanlaitto sujuu mukavammin. Kunnollisen ja
  kestävän paistinpannun löytäminen on melkoisen
  haasteellista. Itse olen ihastunut Ikean paistinpannuihin,
  niihin pikkuisen kalliimpiin malleihin (n. 30 e). Kestävät
  kovassakin käytössä vuosikausia naarmuuntumatta ja
  paistavat tasaisesti, suosittelen!

  Oikein ihanaa juhannsuta sinulle Kirsi <3
  p.s. sain kunnian olla sun kymmenes lukijasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi Teija. Meilläkin on Ikean paistinpannu ja se on todellakin hyvä.
   Hyvää juhannusta.

   Poista
 7. Postaus minun mieleeni itsekin kotiruokaa laittavana. Ja kuvat sopivat hyvin tunnelmaan. Hyvää juhannusta :)

  T. Täysin arkista

  VastaaPoista
 8. Me teimme perusteellisen keittiöremontin nyt keväällä ja ainoa uusittava asia on enää veitset. Ärsyttää nyhrätä tylsillä veitsillä, terävää se olla pitää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keittiöremontti teksi meilläkin terää, mutta se saa odottaa. Pitää sillä välillä panostaa välineisiin.

   Poista
 9. Kunnon välineillä on todella mukava työskennellä ja veitsen täytyy olla tosi terävä, jotta se olisi käyttökelpoinen

  VastaaPoista
 10. Oikeat välineet tekevät työstä helpomman. Minusta on jotenkin hauskaa, kun nuoret pilkovat persiljaa jumalattoman suurella veitselä, kun ne pilkkoo sekunissa saksilla. Siiis iso ei aina ole paras. Kiva kun käväisit luonani. En osannut laittaa kommenttia mansikoihin, jotka ovat kuvissasi unelmaisen herkullisen näköiset!

  VastaaPoista