Maistuvaa kasvisruokaa?

torstai 5. toukokuuta 2016

Ihanaa heltatorstaita. Eilinen keskiviikko oli vähän kuin etukäteis äitienpäivä, kun pääsin aamusta asti valmiiseen pöytään eikä tarvinnut itse miettiä saatikka laittaa ruokaa. Tällaista harvoin tapahtuu. Aamulla oli äitien aamupala päiväkodilla, lounas tuli syötyä lounasravintolassa ja illalla menimme työkavereiden kanssa syömään sekä juhlistamaan rankan työputken päättymistä.

Ihanaa oli siis kerrankin päästä valmiiseen pöytään, etenkin kun ruokien miettiminen on taas viime aikoina tuottanut harmaita hiuksia. Koko kevät, kun on tulllut tehtyä niitä tuttuja ja turvallisia vaihtoehtoja ja nyt ne alkavat tulla pikku hiljaa kaikkien korvista ulos, mutta uusien ja maistuvien ruokavaihtoehtojen löytäminenkään ei ole ollut mikään helppo nakki.Lisäksi haluaisin pitää ainakin yhden kasvisruokapäivän viikossa. Etenkin sen jälkeen, kun kuulin, että suomalaisten ylikulutuspäivä eli päivä,jona ihmisten ekologinen jalanjälki ylittää maapallon biokapasiteetin, eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä meni jo huhtikuun 13.päivä. Koko maapallon osalta tämä päivä on elokuun puolen välin tienoilla. Jos kaikki siis eläisivät, kuten me suomalaiset, tarvitsisimme kolme maapalloa. Aika hurjaa. Ja lapsille ja mahdollisille lapsenlapsille toivoisi, että luonto säilyisi mahdollisimman elinvoimaisena ja monimuotoisena.

Omalla kohdalla isoin ongelma kasvisruoan kanssa on, että olen äärettömän surkea laittamaan maistuvia kasvisaterioita. Itse pidän sosekeitoista, mutta kukaan kolmesta lapsesta ei näistä pidä, vaikka monesti olen kuullut, että sosekeitot ovat lasten suosikkeja. No eivät ole kyllä meidän lasten. Kasvispihveissä maku jää valjuksi. Kai tämäkin vaatii harjoitusta, mutta näillä tämänhetkisillä taidoilla se yhdenkin kasvisruokapäivän pitäminen viikossa on kyllä melko haasteellista. Täysin kasvisruokavaliolle minua tuskin koskaan saa, sillä pidän ihan liian paljon lihasta, mutta mielelläni sen kulutusta pienennän ja yritän valita jatkossa niitä vähiten luontoa kuormittavia vaihtoehtoja. Eli ei naudanjauhelihaa joka toinen tai kolmas päivä. 
Raakojen kasvisten kanssa meillä ei ole onneksi ollut ikinä ongelmia. Tuoresalaatit, porkkanat, paprikat, tomaatit, kurkut ja jopa kaalitkin uppoavat lapsille hyvin.

Yksi helppo kasvisruoka, jota ei ole tullut tehtyä ikuisuuksiin, minulle muistui mieleen tässä maailmantuskassani. Kesäkeitto. Keitto, johon voi oikeastaan heittää juurikin niitä vihanneksia, joista sattuu itse pitämään.  Koska olen ihminen joka tykkää kangistua kaavoihin, laitan yleensä omaan kesäkeittooni aina samoja raaka-aineita. Nämä eivät ole kaikilta osin ole niitä perinteisimpiä.

 Kesäkeitto minun tapaan:
 •  porkkanoita, perunoita, kukkakaalia ja herkkusieniä 
 •  mausteita oman maun mukaan, itse käytän lähinnä suolaa ja mausteliemi kuutioita
 •  kermaa
 •  vettä
Pilko kasvikset, laita veteen ja keitä niin kauan kuin ne ovat kypsiä. Lisää lopuksi kerma ja kiehauta. Mausta. Jos käytät liemikuutioita, niin lisää ne heti alussa samalla kun kasvikset. 

Nauti mieluiten tuoreiden sämpylöiden kanssa, mutta myös tavallinen leipä maistuu keiton kanssa.


4 people left comments on: "Maistuvaa kasvisruokaa?"

 1. Nam ihanat ruuat ja kasvisruoka on todella hyvää. Periaatteessa on ehkä jopa henkistä laiskuutta, että syön lihaa. Jos näkisin enemmän vaivaa, maistuisi kasvisruoka kaikessa ehdottomasti, vaatii vaan hieman enemmän viitseliäisyyttä.

  Aurinkoa päivään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omalla kohdallani kasvisruokailu tosiaan vaatii enemmän viitseliäisyyttä. Liharuokien valmistaminen tulee selkäytimestä ja kasvisruokailu taas vaatii ainakin itsellä enemmän panostamista.

   Poista
 2. Itse voisin syödä enemmän kasvisruokia vaan muu perhe on niin nirsoa sakkia että huh heijaa. Nirso iskä kun antaa hyvää mallia jälkikasvuille. No toki en osaisi näin alkuunsa varmaan muuta tehdääkään kuin juuri sitä kasvissosekeittoa mutta sehän onkin herkkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä. Nirsoa on meidänkin porukkka. Kylmänä lapsille kyllä kavikset maistuvat, mutta lämmitettyjä he vierastavat. Kasvissosekeitto on mielestäni hyvää ja helppoa, mutta ei sekään meillä uppoa.

   Poista