Helpot ja pehmeät sämpylät yrttisellä twistillä

torstai 24. syyskuuta 2015

Meillä on tällä viikolla herkuteltu pariin otteeseen tuoreilla sämpylöillä. Yhtenä syynä se, että leipä loppui ja en ole pelkästään sitä jaksanut lähteä kaupasta hakemaan. Toisena se, että  olen löytänyt sämpyläohjeen, joka ainakin omasta mielestäni on helppo ja kaiken lisäksi lopputuloksena tulee ihanan pehmeitä sämpylöitä. Alkuperäistä ohjetta olen hiukan muutellut omaan makuun sopivaksi. Lisää variaatiota sämpylöihin saa mm. jauhoja vaihtamalla tai heittämällä taikinan sekaan siemeniä tai porkkanaraastetta. Itse korvasin vehnäjauhoja hiivaleipäjauhoilla ja voin määrää pienensin 10 g ja sen sijaan lorautin sekaan hieman Nicolas Vahen Provencen yrteillä maustettua oliiviöljyä, joka antaa sämpylöihin ihanan miedon yrttisen maun.  Ohjeella valmistuu n. 10-20 sämpylää, riippuen minkä kokoisia sämpylöistä muotoilee.

  • 3 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl intiaanisokeria
  • 4 dl hiivaleipäjauhoa
  • 3 dl vehnäjauhoa
  • 50 g voita
  • n. 2-3 rkl Nicolas Vahen Provencen yrtit oliiviöljyä
Lämmitä neste haaleaksi. Liutoa hiiva, sokeri ja suola nesteeseen. Lisää jauhot vähin erin. Yhdistä pehmeä rasva ja vaivaa taikinaa, kunnes taikina irtoaa astian reunoista. Tämän jälkeen peitä kulho liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Kun taikina on kohonnut tarpeeksi vaivaa taikinaa pöydällä ja leivo sämpylöiksi. Pöydälle kannattaa laittaa hieman jauhoja, niin helpottaa hommaa ja taikina ei tartu pöytään kiinni. Tämän jälkeen jätä sämpylät hetkeksi kohoamaan leivinpaperin päälle pellille liinalla peitettynä hetkeksi.

Paista 250 asteessa 10-15 minuttia tai niin kauan, että sämpylät ovat kypsiä.




Tässä samassa yhteydessä muistutan myös alennuskoodista Herkku ja Lahja Murenaan. Kassalla saa lokakuun loppuun asti -10 % alennusta kaikista elintarvikeostoksista, mainitsemalla blogini nimen. Heidän valikoimistaan löytyy myös tuo Nicolas Vahen Provencen yrtit oliiviöljy.

2 people left comments on: "Helpot ja pehmeät sämpylät yrttisellä twistillä"

  1. Herkullisen näköisiä sämpylöitä!

    Blogissani olisi sinulle tunnustus ja kysymyksiä! Käy kurkkaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna. Yritän vastata noihin kysymyksiin tämän viikon aikana. Viikonloppu tuli oltua reissussa ja blogi on saanut olla ihan rauhassa.

      Poista